Het blijft een veelbesproken onderwerp in dit huidige tijdperk, ‘Wanneer en hoe mag ik content inzetten voor mijn bedrijf?’, waar beeld een belangrijk onderdeel is van online en offline zichtbaarheid. Om me heen zie en hoor ik nog veel misvattingen over het gebruik van foto’s, wat me iedere keer opnieuw verbaasd.

“Als beeldmaker kun je je natuurlijk altijd berusten op je auteursrecht”. Toch is dit echter niet altijd zo. De meeste foto’s beschikken wel over auteursrecht, maar het  is iets complexer. Er wordt een bepaalde creatieve inbreng vereist. Bij rechttoe rechtaan vrijstaande productfoto’s en bij pasfoto’s is dit wat lastiger vast te stellen. Er zijn genoeg voorbeelden over dit onderwerp in de rechtbank voorbij gekomen. In de meeste gevallen is de beeldmaker in het voordeel. Meer details over het juridische aspect kun je hier nalezen @Charlotte’s Law

 

– De misvatting over het gebruik van content

Tijdens dit artikel spreek ik vanuit mijn persoonlijke ervaringen de afgelopen jaren. Waar ik tegenaan loop en waar mensen (in het bedrijfsleven) zich vaak niet van bewust zijn, is hoe men beelden kan inzetten voor een onderneming. Dan gaat het hierbij specifiek over beeld dat door anderen bedacht en gemaakt is, zonder betaling of er enigszins toestemming voor te vragen.

Bedrijven maken de afgelopen jaren veel gebruik van content, veelal voor online social media campagnes. Daar worden regelmatig creatievelingen voor ingezet: fotografen, videografen, illustratoren, ontwerpers, vormgevers, maar ook influencers. Wanneer zo’n campagne voorbij komt ga ik er vanuit dat daar onderling goede afspraken over gemaakt zijn tussen de gebruiker en de maker van de content.

 

Google.nl

– Dan volgt regelmatig het antwoord: “Google afbeeldingen”

 

Toch merk ik dat het nog geregeld voorkomt dat er zonder toestemming beeld gebruikt wordt voor verschillende online/offline campagnes. Maar misschien nóg wel belangrijker, zonder dat de gebruiker er bewust van is. Dat vind ik het meest schrijnende in dit geval. Een veel gemaakte fout is het beelden ‘plukken’ van Google. Als ik dan vraag: “Waar komt dit beeld vandaan die bij deze campagne gebruikt wordt?” Dan volgt regelmatig het antwoord: “Google afbeeldingen”. Daar wordt de grootste denkfout gemaakt. Google is geen beeldbank of stockbureau, maar een zoekmachine. Alle links, alle content en alle afbeeldingen komen tevoorschijn door een externe link. Je kan daarom niet zomaar content kopiëren of er een ‘screenshot’ van maken. Zeker als je content van andere gaat koppelen aan je eigen bedrijf of merk. De contentmakers en ook zeker de geportretteerde wil niet altijd gelinkt worden aan jouw bedrijf of merk, zeker niet zonder toestemming en/of naam- en bronvermelding.

 

Voorkom boetes en kijk eens rond bij de verschillende stockbureau’s met uitstekende content, zoals: iStock, Adobe Stock, Shutterstock en het Nederlandse Nationale Beeldbank. Voor creatieve concepten op maat en unieke content voor je bedrijf of merk, mag je altijd contact opnemen met mij 😉

– In de hoop dat men meer bewust wordt dat content niet zomaar overal ingezet kan worden

 

Ik schrijf dit artikel in de hoop dat men meer bewust wordt van het feit dat content niet zomaar overal ingezet kan worden. Bij de volgende keer dat je denkt: “wow, wat een prachtig beeld” of “wow, dit is tof gemaakt”, denk dan ook even aan degene die het gecreëerd heeft en geef ze daar op z’n minst de credits voor.
Achter iedere ‘prachtige’ foto, video, tekst, ontwerp, illustratie en concept schuilt altijd een maker, een artiest.