Binnen een bedrijf geeft de functietitel over het algemeen duidelijkheid waar je werkzaam bent, maar helpt ook collega’s, opdrachtgevers, en andere relaties te begrijpen wat je binnen het bedrijf doet en wat je bevoegdheden zijn. Geldt dat ook als je eigen ondernemer bent?

Heb jij als eigen ondernemer een alles omvattende functietitel? Hou je het kort en eenvoudig bij één titel? Of ga je voor een uitgebreide beschrijving met meerdere titels? Je hebt natuurlijk de ultieme kans om eruit te springen, omdat je het zelf kan bepalen. Maar ook daarbij hou je dezelfde afwegingen.

Je hebt natuurlijk de ultieme kans om eruit te springen…

“Voordelen” van een compacte functietitel.
De meest creatieve functietitels komen de afgelopen jaren voorbij. Van ‘Brand Evangelist’ (Brand manager) tot ‘Social Samurai’ (Social Media expert). Goed bedacht natuurlijk, maar maakt het duidelijk wat je doet?

Ga je voor een specialisatie, dan kiezen de meeste voor één functietitel. Met eventueel aanvullend ‘ondernemer’, ‘eigenaar’ of als je internationale plannen hebt, ‘entrepreneur’ of ’owner’. Een compacte titel zou het direct helder moeten maken.

Specialiseren of verbreden?

“Voordelen” van een uitgebreide functietitel.
Als je verschillende functies invult of graag meerdere vaardigheden laat zien om bijvoorbeeld een breder publiek aan te spreken, kan je gaan voor een uitgebreidere titel of meerdere titels. Bij Linkedin kan je in de kopregel ook voor een uitgebreidere functieomschrijving gaan. Ideaal om iets te vertellen over de identiteit van je merk of bedrijf.

De afgelopen jaren heb ik me gespecialiseerd als fotograaf, maar daarnaast maak ik ook graag andere creatieve content, zoals video, animatie en 3D ontwerp. Op mijn website en social media kanalen komt dit geregeld voorbij, maar als functietitel gebruik ik nog steeds ‘fotograaf’. Maar is dat nog steeds een alles omvattende functietitel? Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken.